Skip to content

Finn Brita torta

  • Szerző:
Print Friendly, PDF & Email

 

 

 

Skandináv desszert, azonban vitatott, hogy svéd, vagy finn. Az biztos, hogy a Brita torta nemzetközileg is ismert finomság. Ez a torta sok tejszínhabbal és gyümölccsel készül, tetején pirított mandulával. Nagyon finom és különleges, érdemes kipróbálni.

Hozzávalók (24 cm-es tortaformához) 6 főre:

A tésztához:

  • 10 dkg liszt
  • 1 dl tej
  • 5 dkg étkezési keményítő
  • 2 tk sütőpor
  • 3 db tojássárgája
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 10 dkg cukor
  • 12,5 dkg vaj

A habcsóktetőhöz:

  • 3 db tojásfehérje
  • 10 dkg porcukor
  • 5 dkg mandulaforgács

A krémhez:

  • 25 dkg vaníliás krémtúró
  • 2 dl habtejszín
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 1 cs Dr. Oetker Zselatin Fix Por
  • 25 dkg bogyós gyümölcs (pl.: málna, áfonya, szeder)

További hozzávalók: 

  • 1 ek olaj
  • porcukor

 

Elkészítés:

A tésztához habosra keverjük a vajat a cukrokkal. Hozzáadjuk a tojások sárgáját, majd a sütőporral és keményítővel elkevert lisztet és a tejet. Egy tortaformát sütőpapírral kibélelünk és egy kevés olajjal megkenünk. Erre simítjuk a tésztát. A tojások fehérjét a porcukorral kemény habbá verjük, majd a tészta tetejére simítjuk. Megszórjuk a mandulaforgáccsal, majd 180 fokon körülbelül 30 percig sütjük. Hűlni hagyjuk.
Ezalatt elkészítjük a krémet: a vaníliás krémtúrót összekeverjük a vaníliás cukorral és a kemény habbá vert tejszínnel. A zselatin fixet is a krémhez keverjük. Aki édesebben szereti, ízlése szerint adhat még hozzá porcukrot. Ezután a kihűlt tésztát vízszintesen félbevágjuk és megtöltjük a következőképpen: tészta, krém, gyümölcs. Felülre az a tészta kerüljön, aminek a tetején a mandulás tojásfehérje megsült. Az összeállított torta tetejét egy kevés porcukorral megszórjuk. Néhány órára hűtőbe tesszük, majd szeleteljük és tálaljuk.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük