Felhő szelet

ekkor

 

 

 

Nagyon finom, könnyű, krémes sütemény. Olyan, mintha “cukrászdai” lenne, a családomnál nagy sikerem volt vele.

Hozzávalók 4 főre:

A tésztához:

  • 25 dkg finomliszt
  • 10 dkg porcukor
  • 1 db tojás
  • 1 db tojássárgája
  • 1 kk szódabikarbóna
  • 1 ek méz
  • 5 dkg margarin

A krémhez:

  • 1 liter (2,8 %-os) tej
  • 2 cs vaníliás pudingpor
  • 2 ek finomliszt
  • 20 dkg margarin
  • 3 db tojássárgája
  • 3 ek rum vagy rum aroma
  • 15 dkg cukor
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 5 dl habtejszín

A tepsi kenéshez:

  • 2 ek vaj
  • 2 ek liszt

A tetejére:

  • kevés porcukor

 

 

 

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit egy tálba tesszük és gyors mozdulatokkal összedolgozzuk, összegyúrjuk. Két részre osztjuk és vékonyra kinyújtjuk.  A sütőt 200 fokra előmelegítjük. Ezután a kivajazott, lisztezett tepsi (mérete: körülbelül 36×25 cm) hátulján laponként, körülbelül 4 perc alatt két lapot sütünk belőle. Amikor a lapok megsültek, az egyiket felvágjuk akkora kockákra, amekkora süteményeket szeretnénk belőle.

Elkészítjük a krémet is: a pudingport a liszttel elkeverjük, hozzáadjuk a tojássárgáját és apránként hozzáöntjük a tej egyharmadát. Csomómentesre keverjük. A többi tejet felmelegítjük és sűrűre főzzük a pudingot, majd kihűtjük. Ez idő alatt a margarint a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük. Amikor kissé kihűlt a puding, összekeverjük a cukros margarinnal.
A jól lehűtött habtejszínt kemény habbá verjük.
Az alsó tésztalapot kevés rummal meglocsoljuk, majd rákenjük a pudingos krémet, erre pedig a tejszínhabot.
Fontos, hogy a krémeket szépen simítsuk el! Az előre felkockázott tésztalapokat ráhelyezzük a tetejére és porcukorral megszórjuk. Hűtőben 5-6 órát, vagy akár egy éjszakát állni hagyjuk.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük