Darázsfészek

ekkor

 

 



A “hivatalos” megfogalmazás szerint a darázsfészek egy sütőben sütött, kelt tésztából, csigavonalban tekert, dióval készített étel neve. 
Talán az egyik legfinomabb kelt tésztás sütemény: igazán puha és foszlós, édes tészta, mennyei diós töltelékkel. 


Hozzávalók 4 főre:


A tésztához:

  • 40 dkg finomliszt
  • 3 db tojássárgája
  • 3 dkg élesztő
  • 2 dl tej
  • 1 csipet só
  • 2 ek cukor
  • 10 dkg margarin vagy vaj

A töltelékhez:

  • 15 dkg vaj
  • 15 dkg darált dió
  • 15 dkg cukor

A forma kikenéshez:

  • 4 dkg margarin vagy vaj

A locsoláshoz:

  • 2 dl főzőtejszín
  • 2 ek cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor

Elkészítés:



A tésztához az élesztőt a meglangyosított, cukros tejbe morzsoljuk és felfuttatjuk. Egy nagy tálba tesszük a lisztet, hozzáadjuk a kevés sót és beleöntjük az élesztős tejet, majd a tojások sárgájával és a margarinnal összegyúrjuk. Meleg helyen, letakarva, körülbelül egy órát pihentetjük, majd lisztezett gyúrólapon ujjnyi vastagra, téglalap alakúra nyújtjuk.
Elkészítjük a tölteléket: a vajat a cukorral habosra keverjük, beletesszük a diót is, majd a tésztára kenjük. A rúdból körülbelül 3 cm vastag szeleteket vágunk és kivajazott pite formába, vagy tepsibe egymástól ujjnyi távolságra tesszük. (Nekem 13 darab tekercs lett belőle.) A maradék vajat a tekercsek közé locsoljuk. Körülbelül még fél órát kelni hagyjuk a formában (az enyémen látszik is, hogy szépen megkelt, és összebújtak a kis csigáim :)), majd 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük. (Alsó rácson kell sütni, mert az alja sül meg nehezebben.) Körülbelül 20 perc után a kristály- és vaníliás cukorral édesített tejszín felével meglocsoljuk, majd még 10 percig sütjük tovább.

Azután meglocsoljuk a tejszín másik felével is, és körülbelül újabb 10 perc alatt készre sütjük.

Természetesen a sütési idő eltérő lehet, mert mindenki sütője más! Amikor elkészült, néhány perc után érdemes egy tálcára, vagy tányérra borítani. Szerintem langyosan a legfinomabb, esetleg vanília sodót is kínálhatunk mellé.


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.