Csokoládés kocka szederrel

ekkor

 

 

 

A csokis sütemények minden alkalomra ideálisak, nem nagyon lehet velük melléfogni. Bárkit vársz vendégségbe, ez az, amire nem tudnak majd nemet mondani. Ráadásul a tetején egy kis savanykás gyümölcs és tejszínhab, tökéletes összehatást nyújt majd.
Ezt a süteményt (vagy legalábbis ehhez hasonlót) egy helyi étteremben kóstoltam először. A pontos receptet nem sikerült ugyan megtudnom, de ez nem vette el a kedvem, hanem próbáltam megalkotni a saját verziómat.
Döntsétek el ti, szerintem nagyon jól sikerült!

Hozzávalók 6-7 főre (egy nagy gáztepsihez):

A piskótához:

  • 8 db tojás
  • 8 ek cukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 8 púpozott ek liszt
  • 1 csipet só
  • 1 cs sütőpor

A krémhez:

  • 2 cs Dr. Oetker Aranka csokoládés krémpor
  • 20 dkg étcsokoládé
  • 20 dkg vaj vagy margarin
  • 2 dl habtejszín
  • 6 ek Holland kakaópor
  • 6 dl tej
  • 20 dkg szeder vagy málna
  • 3 ek cukor

A csokiöntethez:

  • 20 dkg vaj
  • 5 dkg Holland kakaópor
  • 15 dkg porcukor
  • 7 ek tej

A tetejére:

  • tejszínhab ízlés szerint

 

 

 

Elkészítés:

Egy nagy tálban a tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral és a vaníliás cukorral. A lisztet egy másik tálba szitáljuk és összekeverjük a sütőporral. A tojások fehérjéből kemény habot verünk. A tojások sárgájára rászórjuk a liszt felét, majd rátesszük a tojás fehérjét és ráhintjük a tetejére a maradék lisztet.  Óvatosan összedolgozzuk egy fakanállal úgy, hogy a tojáshab ne törjön össze. A masszát egy sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük és 180 fokra előmelegített sütőben aranysárgára sütjük. A megsült piskótát kis ideig a sütőben hagyjuk hűlni, majd egy tálcára borítjuk és lehúzzuk róla a sütőpapírt. Megfordítjuk és hagyjuk teljesen kihűlni. Fontos, hogy a sütő ajtaját a sütés közben ne nyissuk ki, mert a tészta összeesik!

Elkészítjük a csokoládé krémet: a krémporokat a tejjel egy robotgéppel felverjük. Egy másik tálban a vajat, a cukrot és a kakaóport mikróban felolvasztjuk. Amikor kihűlt, akkor a  krémhez keverjük. A tejszínt kemény habbá verjük és szintén a krémhez adjuk.  Egy keverőlapáttal óvatosan az egész krémet átkeverjük és a piskóta tetejére halmozzuk. Szép egyenletesre simítjuk és a megmosott, alaposan lecsepegtetett gyümölcsöt elrendezzük a tetején. Egy éjszakát, de minimum 5-6 órát pihentetjük.

Elkészítjük a csokiöntetet: egy lábasban a vajat, a porcukrot, a kakaóport és a tejet melegíteni kezdjük. Simára keverjük, forralni nem kell, csak összemelegíteni!

A süteményt kockára vágva, az öntettel leöntve, tejszínhabbal a tetején tálaljuk.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.