Egy nagyon mutatós, kekszes-habcsókos-csokis finomság.
A régi karácsonyok kötelező eleme volt a habcsók. Ma már nem a fára akasztom díszként, hanem valamilyen torta vagy süti formájában készítem. A cukorral felvert tojásfehérje egyszerű, de nagyszerű desszert: az édes és ropogós habcsók ellenállhatatlan, főleg csokoládéval párosítva.
Nem csak karácsonyra, bármilyen alkalomra ajánlom szeretettel.
Hozzávalók 4-6 főre (kb. 40 darab):
A tésztához:
- 35 dkg liszt
- 1 tk sütőpor
- 5 dkg holland kakaópor
- 30 dkg cukor
- 30 dkg vaj
- 20 dkg étcsokoládé
A habhoz:
- 4 db tojásfehérje
- 30 dkg porcukor
A tetejére:
- 15 dkg tejcsokoládé
- 2 ek tejszín
Elkészítés:
A cukrot a lágy vajjal kikeverjük. A lisztet, a sütőport és a kakaót összekeverjük, majd beledolgozzuk a vajas masszába. A csokoládét vízgőz felett felolvasztjuk, kihűtjük és a tésztához adjuk. Jól összedolgozzuk az alapanyagokat, majd rudat formálunk a tésztából és fóliába csomagolva néhány órára a hűtőbe tesszük. Miközben a tojásfehérjéből kemény habot verünk, több részletben a cukrot is belekanalazzuk. Ezután habzsákba tesszük és sütőpapírral bélelt tepsibe kis kupacokat nyomunk belőle. 140 fokos sütőben kb. 40 percig sütjük, majd lekapcsoljuk a sütőt és még 15 percen át bent hagyjuk a melegben. A tésztát kicsomagoljuk és vékony szeleteket vágunk belőle. A sütőt előmelegítjük 180 fokra és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a tészta korongokat, majd kb. 10 perc alatt megsütjük. A tejcsokoládét a tejszínnel felolvasztjuk. A kekszekre kenünk egy keveset a csokiból, majd a habcsók alsó részét, a csúcsát is belemártjuk és a kekszre illesztjük. Tehát a csoki ragasztja össze a habcsókot a keksszel.
Miután a csoki megszilárdult, kötelező azonnal megkóstolni! 🙂