A magyarosnak tartott ételek zöme lédús és paprikás jellegű.
A pörkölt ilyen étel. A pörkölfélék apró kockára vágott húsból, vagy csak az állat testrészeire szétválasztott nagyobb darabokból (mint jelen esetben a csirke), paprikával fűszerezett, rövid lére főzött magyar nemzeti étel.
A csirkepörkölt valószínűleg az egyik leggyakrabban elkészített vasárnapi étel, amely a magyar konyha egyik gyöngyszeme. Készíthetjük aprólékból, egész csirkéből, de az igazi ízt az otthon nevelt, és levágott csirkéből készítve kapjuk meg.
Hozzávalók 4 főre:
- 3 db csirke alsó comb
- 3 db csirke felső comb
- 1 db csontos csirkemell
- 2 nagy fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 10 dkg disznózsír
- kb. 3 tk púpozott őrölt fűszerpaprika
- kb. 1 tk só, bors, ételízesítő
- 2 ek pirosarany (csemege)
- 1 db paradicsom
- 1 db tv paprika
Elkészítés:
A hagymákat megtisztítjuk, felaprítjuk. A paradicsomot és a paprikát felszeleteljük. A húst megtisztítjuk (ha egész combot vettünk, akkor ketté vágjuk). A hagymát a zsíron kb. 5 perc alatt megdinszteljük. Ezt követően félrehúzzuk a tűzről és rászórjuk a fűszerpaprikát, majd felöntjük kb. 3 dl vízzel. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, ételízesítőt, a pirosaranyat, valamint az apróra vágott paradicsomot és paprikát. A pörkölt alapot kb. 20-30 percig előfőzzük, azután beletesszük a húst, amivel további 40-50 percig főzzük. Időnként óvatosan megkeverjük, nehogy odaégjen. Vizet már nem adunk hozzá, mert a hús ereszt magából eleget.
(Amikor csirkepaprikást készítünk, akkor a végén hozzáadunk 1-2 dl tejfölt és egyet forralunk még rajta.)
Nálunk most a leggyakrabban készített házi „sarkos” tésztával lett tálalva, máskor galuskát szaggatunk hozzá.
A fejes saláta most sem rontott az összhatáson, de bármely savanyúsággal finom lehet.