Császármorzsa avagy Kaiserschmarn

ekkor

 

 

Ez a recept nem búzadarából készül, mint a magyar változat, hanem az osztrák, eredeti császármorzsa változatot készítettem el, amit smarninak neveznek. Ez a variáció egy sűrű, habos palacsintatésztából készül, a tésztája pedig kevésbé morzsás és állagában csak kicsit hasonlít a magyarra.
Isteni finom desszert, de aki szereti az édeset, annak akár főétel is lehet. Lekvárral, almaszósszal, vagy akár fagyival tálaljuk. Egyszerű és nagyszerű.  Ezzel még Ferenc József is egyetértene, hiszen ő császári fenségének is a kedvence volt a smarni.

Hozzávalók 4 főre:

  • 5 dl tej
  • 6 db tojás
  • 25 dkg liszt
  • 5 dkg mazsola
  • 4 ek porcukor
  • 1 csipet só
  • 5 dkg barnacukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 dl rum vagy aroma

A sütéshez:

  • kb. 5 dkg vaj

A tálaláshoz:

  • porcukor
  • lekvár ízlés szerint (barack, szilva, stb.)

 

 

 

Elkészítés:

A mazsolát felhasználás előtt pár órával, beáztatjuk forró rumba. A tojások sárgáját és fehérjét különválasztjuk. A tojássárgákat a tejjel, a liszttel és a vaníliás cukorral csomómentesre keverjük. A tojásfehérjéket a csipet sóval és a porcukorral kemény habbá verjük. Ezután óvatosan beleforgatjuk a tojássárgás keverékbe.
Egy nagyobb teflon palacsintasütőben annyi vajat olvasztunk, hogy vékonyan befedje a formát. Amikor a sütőedény már forró, akkor körülbelül ujjnyi magasan beleöntjük a tésztát és megszórjuk a leszűrt mazsolával. Lefedjük és körülbelül 2 percig sütjük, majd egy fa lapáttal megemelve megnézzük, hogy aranysárga-e már az alja. Ha igen, akkor negyedeljük a tésztát, majd megfordítjuk a szeleteket és fedő nélkül a másik oldalukat is megsütjük. Közben megszórjuk a tetejét két evőkanál barnacukorral. Újra megforgatjuk a tésztát és alacsonyabb hőfokon 2-3 perc alatt karamellizáljuk a cukrot. Végül lehúzzuk a tűzről és egy fakanállal falatokra vágjuk, szétdaraboljuk. Több adagban kisütjük, ameddig a tészta el nem fogy. Frissen tálaljuk, nálam többféle lekvár volt mellé.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.