Bostoni krémes torta

ekkor

 

 

Egy szelet Bostoni krémesre képtelenség nemet mondani. Tökéletes lehet vendégváró süteménynek is. Ha megkóstolod, nem kell bizonygatni, hogy miért világhírű a bostoni krémes. Piskótából készül, egyszerű, mégis mesés sütemény.
Először a 19. század közepén a Bostoni Parker House Hotel szakácsa készítette el. Azóta a recept helyenként változott, de az biztos, hogy nagyon finom és csalódást nem fog okozni.

Hozzávalók (24 cm-es tortaformához) kb. 6 főre:

  • 20 dkg liszt
  • 1 csipet só
  • fél csomag sütőpor
  • 3 db tojás
  • 10 dkg vaj vagy margarin
  • 20 dkg cukor
  • 1 tk vanília aroma
  • 1,5 dl tej

A krémhez:

  • 5 dl tej
  • 3 db tojás sárgája
  • 10 dkg cukor
  • 3 dkg étkezési keményítő
  • 5 dkg vaj
  • 1 tk vanília aroma

A mázhoz:

  • 10 dkg étcsokoládé
  • 2 ek porcukor
  • 1 ek vaj
  • 1 tk vanília aroma
  • 50 ml tejszín

 

 

 

Elkészítés:

A lisztet, a sót és a sütőport összekeverjük egy nagy tálban. A tojásokat szétválasztjuk. Egy másik edényben a tojások sárgáját és a cukrot elkeverjük, majd a lágy vajat és a vanília aromát is hozzákeverjük. A szoba hőmérsékletű tejet, majd a lisztes keveréket is hozzáadjuk. A tojások fehérjét habbá verjük és óvatosan a tésztához keverjük. Ezután egy közepes méretű tortaformába sütőpapírt helyezünk és beleöntjük a tésztát. 180 fokra előmelegített sütőben 20-30 perc alatt készre sütjük. Rövid ideig hűlni hagyjuk a formában, majd a formából kivéve (a sütőpapírt lehúzzuk róla) teljesen kihűtjük.

Elkészítjük a krémet: egy lábasba összekeverjük a tejet, a cukor felét, a sót és a keményítőt. Egy másik edényben habverővel fehéredésig keverjük a tojás sárgáját a maradék cukorral. A tejet elkezdjük melegíteni és hozzáadjuk a tojásos keveréket. Felforraljuk, besűrítjük vele a krémet. Lehúzzuk a tűzről és hozzákeverjük a lágy vajat és a vanília aromát. Langyosra hűtjük, majd megkenjük vele a félbevágott piskótát.

Elkészítjük a csokimázat: a vajat, a csokit és a tejszínt kis lángon összemelegítjük, majd a tűzről félrehúzva belekeverjük a vanília aromát és a porcukrot. Simára keverjük és a torta tetejére csorgatjuk.
Fogyasztás előtt, néhány órát hűtőben pihentetjük.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük