Bakonyi kolbászos tarhonyaleves

ekkor

 



A Bakonyi betyárleves után egy hasonló ízvilágú tartalmas levest készítettem. 
A bakonyi módra, mindig egy tejfölös-tejszínes, gombás, paprikás mártást takar. Ebben az ételben, hús helyett jófajta lángolt kolbász van. Szerintem nagyon ízletes és igazán magyaros jellegű. 


Hozzávalók 4 főre:

  • 1 db vöröshagyma
  • 15 dkg tarhonya
  • 4-5 ek olaj
  • 1 tk őrölt fűszerpaprika
  • 1 kk kakukkfű
  • 1 kk örölt köménymag
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 liter zöldségleves (lehet kockából is)
  • só-, bors ízlés szerint
  • 1 tk liszt
  • 15 dkg lángolt kolbász
  • 25 dkg csiperke gomba
  • 2 db sárgarépa
  • 1 db fehérrépa
  • 2 db burgonya
  • 1 cs friss petrezselyemzöld
  • 1 pohár tejföl (175 g) tejföl

 

 



Elkészítés:

A zöldségeket megtisztítjuk, a vöröshagymát finomra, a burgonyát kockákra, a sárga- és fehérrépát karikákra, a gombát pedig szeletekre vágjuk. Egy fazékban az olajon pirítani kezdjük a hagymát, hozzáadjuk a tarhonyát és kevergetve addig hevítjük, amíg pirulni nem kezd. A tűzről levesszük és ízesítjük a pirospaprikával, a kakukkfűvel, a köménnyel, a sóval, borssal, a zúzott fokhagymával. Végül a zöldséglevessel felöntjük. Visszatesszük a tűzre és felforraljuk, majd kis lángon főzzük. Körülbelül 15 perc elteltével beletesszük a burgonyát és a répákat. A kolbászt karikára vágjuk és egy serpenyőben pirítani kezdjük. Ha kissé már kisült a zsírja, rádobjuk a gombát is. Együtt pároljuk és zsírjára sütjük. Amikor a levesben a zöldségek megpuhultak, hozzáadjuk a kolbászos gombát és még 1-2 percig főzzük. A forró levesből kiveszünk 1-2 kanállal a tejfölhöz és kikeverjük a liszttel, majd a forrásban lévő leveshez adjuk. Pár percig főzzük még, majd apróra vágott petrezselyemmel meghintve tálaljuk. A friss kenyér nem hiányozhat mellőle.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.