Bakonyi húsgombóc spagettivel

ekkor

Egyszerűen elkészíthető, ízletes, magyaros étel.
A bakonyi módra készült ételek mindig habart, paprikás mártással készülnek és van bennük valamilyen gomba, általában csiperke, de lehet valamilyen erdei gomba, vagy laska.
Korábbi receptjeim után – Bakonyi húsos palacsinta, Bakonyi betyárleves, Bakonyi sertésragu – jöjjön most egy húsgombócos változat:

Hozzávalók 4 főre

A húsgombóchoz:

  • 0,5 kg darált sertéshús
  • kb. 4 ek zsemlemorzsa
  • 2 db tojás
  • 3 gerezd fokhagyma
  • só-, bors ízlés szerint
  • kb. 4 ek olaj

A raguhoz:

  • 0,5 kg csiperke gomba
  • 1 db vöröshagyma
  • 3 dl tejföl
  • 1 ek liszt
  • só-, bors ízlés szerint
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 ek őrölt fűszerpaprika
  • kb. 3 dl húsleves alaplé
  • 1 cs petrezselyemzöld

Elkészítés:

Először elkészítjük a gombócokat: a darált húst összedolgozzuk a tojással és a zsemlemorzsával. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, ízesítjük sóval, borssal. Jól összekeverjük és kisebb gombócokat formázunk belőle. Egy serpenyőben kevés olajon megsütjük a gombócokat, amikor átpirultak, félretesszük őket. A serpenyőben visszamaradt zsiradékon megdinszteljük az apróra vágott vöröshagymát és a felszeletelt gombát. Sózzuk, borsozzuk és megszórjuk a pirospaprikával. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és felöntjük a húslevessel. Belehelyezzük a gombócokat és  alacsony hőfokon, lefedve, néha megkeverve, körülbelül 20 percig főzzük.
Habarást készítünk: a tejfölt simára keverjük a liszttel, és a húsgombócokra öntjük, majd elkeverjük és néhány perc alatt összefőzzük. A végén apróra vágott petrezselyemzölddel megszórjuk és spagettivel, vagy galuskával tálaljuk.



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.