Ez a tradicionális magyar finomság a Balaton közelében húzódó hegyekben található Bakonyról kapta nevét.
Egy tartalmas, laktató, forró levesnél kevés jobb dolog van a hideg téli napokon, a bakonyi betyárleves tökéletesen megfelel a kritériumoknak. A betyárok öröksége a hazai konyha jellegzetes fogása: magyaros, paprikás.
Ha nem utasítod el a gombát és a sertéshúst, akkor feltétlenül próbáld ki ezt a receptet:
Hozzávalók 4-6 főre:
- 50 dkg sertéscomb
- 15 dkg erdélyi szalonna
- 3-4 db sárgarépa
- 2 db fehérrépa
- 50 dkg gomba
- 1 fej vöröshagyma
- 1 pohár tejföl (175 g)
- 2 ek liszt
- 2 ek őrölt fűszerpaprika
- 1 cs kapor
- 1 cs petrezselyem zöld
- 1 db paradicsom
- 1 db tv paprika
- só-, bors-, ételízesítő ízlés szerint
- 3 ek olaj
Elkészítés:
A hagymát apró kockára vágjuk. A megtisztított húst is felkockázzuk. A sárga és fehérrépát a gombával együtt megtisztítjuk és szeletekre vágjuk. Az olajon az apró kockára vágott szalonnát megpirítjuk, majd a hagymát is hozzáadjuk és megdinszteljük. Ezután következik a sertéshús, majd fehéredésig pirítjuk. A kockára vágott paprikát és paradicsomot is hozzákeverjük. Ízesítjük sóval, borssal, ételízesítővel, majd meghintjük a pirospaprikával. Vízzel felöntjük. Amikor a hús félpuhára főtt, kb. 30 perc után beledobjuk a leveszöldséget is. Az utolsó 10 percben a szeletekre vágott gombát is a leveshez adjuk. Amikor minden megpuhult (kb. összesen 1 óra), a liszttel kikevert tejföllel behabarjuk és kb. még 5-10 percig összeforraljuk. A végén adjuk hozzá az apróra vágott zöldfűszereket: a kaprot és a petrezselyemzöldet, így az ízek nem fognak a főzés során elillanni! Aki szereti egy csepp tejföllel a tetején tálalhatja, és a friss kenyér nagyon passzol hozzá.
feltétlen elkészítem. köszi 🙂